You need Flash 8 to view this site! Please click to install Macromedia Flash 8 Plugin for free!
Speciális funkciók eléréséhez jelentkezzen be!
regisztráció belépés

Lakókörnyezet

Környezeti adottságok, befektetői célok ismertetése:

A terület az Etelka sor és a Felső Tisza-part találkozási pontján a Sportstadion szomszédságában helyezkedik el. Egyedülálló tulajdonsága, hogy morfológiai felépítése eltér a szokásos alföldi sík területekétől.

Szeged egyedülálló adottsága a Tisza-part – az a természeti adottság és tájképi elem-, ami nem csak emlékezetes pusztító hatásával, hanem életadó potenciáljával is a város létrejöttének meghatározó földrajzi ereje. Ez az ellentmondás, gazdag de még ki nem aknázott lehetőségeket rejt magában.

A közel 4 méteres szintkülönbség a 110 m-es Tisza-parti szakasz a terület különleges voltát hangsúlyozza. Egykor fatelep működött itt. A Tiszát a várostól elvágó betongát nincs jelen, így kiváló lehetőséget ad a terület természetes környezettel való közvetlen érintkezésére.

A telek szomszédságában találhatók a Tisza parti 10 emeletes paneles épületek – az építészetileg kedvező megfogalmazás mellett – talán ezért is a legnépszerűbb lakótelepi létesítmények.

A befektetői elképzelések alapján az adott területen lakások és különböző szolgáltatások ellátására alkalmas üzleteket helyeznek el, a lakóépületek alatti teremgarázzsal. Az épületegyüttes több lépcsőházzal való tagoltsága a majdani itt lakók számára kisebb közösségekben történő együttélést tesz lehetővé, a szintenként kialakításra kerülő lakások száma 3 – 4 db, szintén a megfelelő intimitást kívánja biztosítani.A terület által nyújtott lehetőségek közül a legfontosabb, hogy az épület a Tisza partján található, így megfelelő magasságból biztosított a Tiszára, valamint a városra való „rálátás”.

A Tiszának, mint Szeged „főutcájának” jelentős szerepe van a vízhez és természeti környezethez való kapcsolat kialakulásában.  A Maros torkolata miatt átkelőhely lévén, Szeged az őskortól lakott hely. A környéken az Öthalom területén bukkantak a legrégibb emberi településnyomokra. Különösen fontos újkőkori és bronzkori leletek kerültek elő a városhoz tartozó falvakban, Tápén és Szőregen.
A II. század közepéről, Ptolemaiosz leírásából ismerjük a település legrégibb nevét: Partiszkon. A későbbi vár helyén római őrállomás vigyázta a tiszai átkelőhelyet, a Maros menti só- és aranyszállítást. A nagyszéksósi hun fejedelmi lelet és számos történeti adat valószínűsíti, hogy Attila székhelye a környéken lehetett.

Ehhez a kulturális és természeti környezethez kapcsolódik a tervezett lakópark különleges helyzeténél fogva, s kapcsolatát a Tiszával a kialakításra kerülő parti létesítmények tovább erősítik. A korábban már spontán kialakult partfürdő területén, a lakóparkban élők részére a befektetők kulturált strand és szabadidő eltöltésére is alkalmas életteret kívánnak létrehozni a lakóparkban élők számára. Az egykori favontató csillepálya nyomvonalán, a szabad-strand és lakópark kapcsolatának közvetlen összekapcsolásával új lehetőség nyílik a Tisza – part elérésére.


Jelenleg nincs akciónk a Tisza Palotában